Medaka?

Wat zijn Medaka?!?

Medaka is de Japanese benaming voor Oryzias latipes die ook bekent staan als Japanese rijstvisjes. Het zijn kleine zoetwatervisjes die behoren tot de familie van schoffeltandkarpers (Adrianichthyidae). De wetenschappelijke naam van deze soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1846 door Temminck & Schlegel.
Vrij vertaald betekend Medaka zoveel als hoge ogen. 目(Me, ogen)高(daka, hoogte) welke wordt uitgesproken als [Meedaka].


Medaka komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, ze worden daar vaak aangetroffen in rijstvelden, moerassen, vijvers, langzaam stromende beken en getijdenpoelen.

In Azië(Japan) worden ze sinds jaar-en-dag selectief gekweekt in de meest uiteenlopende kleuren en met verschillende vin-en lichaamsvormen.

Medaka worden opgedeeld volgens de volgende specificaties:

-Lichaamskleur (de onderliggende kleur van de feitelijke vis)

-Kleur van de schubben

- Lichaamsvorm

- Ogen (stand en formaat)

- Vinvorm en afwezigheid van bepaalde vinnen


Door hun kleine gestalte (+- 4cm) en vaak felle kleur zijn ze uitermate geschikt voor de kleinere (terras)vijvertjes en kuipen.
Ze stellen weinig eisen aan hun leefomgeving waardoor ze prima gedijen in low-tech omgevingen. Zoals met ieder levend wezen moeten ze wel beschermd worden voor lange blootstelling aan extremen.
Ze zijn gemiddeld winterhard, bij te lange of te strenge vorst is het aangeraden de vissen en/of hun omgeving hiertegen te beschermen.
Een winterveilige vijver (50-60cm ingegraven) kan hier prima voor dienen.


Medaka zijn weinig agressief en niet territoriaal, enkel het allerkleinste jongbroed loopt gevaar om opgegeten worden.


Het zijn echte alleseters en dienen dan ook als dusdanig gevoerd te worden.
Groenvoer mag dus zeker niet ontbreken in hun dieet.
Ze zijn zeker niet kieskeurig en eten vlot alles wat hun aangeboden wordt.


Medaka worden gemiddeld zo'n 3 a 4cm groot. Exemplaren die buiten overwinteren worden daardoor vaak een stuk groter dan exemplaren die binnen verblijven.
Hun gemiddelde levensverwachting is 2 tot 3 jaar. Ook hier kan een koudere winter (lees als "geen hoge temperaturen") voor een aanzienlijke verlenging zorgen.


Medaka zijn vlot te kweken, doch dienen enkele voorwaarden voldaan te worden.

Medaka zijn vrijafzetters, wat wil zeggen dat ze hun eitjes ergens achter laten en er dan niet meer naar om kijken. Ze vertonen dan ook geen enkele vorm van broedzorg. Integenstelling tot vele andere vrijafleggers laten ze de eitjes wel met rust.

Medaka kweken vanaf het water zo'n 15°C is en de dagen afdoende lang zijn (minimaal 13u daglicht).
Een vrouwtje kan dan tot wel 20 eitjes per dag produceren en dit tot wel 20 dagen lang. Ze draagt de eitjes een tijdje in een pakketje aan haar aarsvin waar ze door een mannetje worden bevrucht. Eens ze een geschikte afzetplek gevonden heeft zal ze de eitjes deponeren. Zo'n afzetplek kan vanalles zijn, ze zijn daarin niet kieskeurig.

De eitjes komen uit na 7 à 14 dagen, hoe hoger de temperatuur hoe sneller het gaat en hoe meer eitjes er daadwerkelijk uitkomen. 25-26°C is ideaal.
Je kan eenvoudig berekenen hoe lang het juist zal duren. 250 delen door de watertemperatuur geeft je het aantal dagen.
Het dient wel gezegd dat als de watertemperatuur 28°c benaderd er een grote kans bestaat dat eventuele jongen de zogenaamde Daruma lichaamsvorm zullen hebben. Dit is ten stelligste af te raden.

Een bijkomstige maar zeer noodzakelijke vereiste om succesvol eitjes te laten uitkomen is de aanwezigheid van voldoende (langdurig) licht.
Dit hoeft niet noodzakelijk een sterke lichtbron te zijn maar met enkel wat diffuus daglicht zal er amper of niet afgelegd worden (met sterfte van de vrouwen tot gevolg), zullen de eieren slecht uitkomen en zullen de jongen slecht en zwak van kleur opgroeien.

Eens de eitjes uit zijn gekomen zullen de jongen quasi direct gaan rondzwemmen. Ze hebben dan ook binnen de 24u nood aan voedsel.
Dit kan zowel zeer klein droogvoer, vloeibaar voer als levend voer zijn.
Zeer frequent voeren is hier aangeraden als je ze binnenshuis wil opkweken.
Buitenshuis vinden de jongen meestal voldoende voedsel, zeker als er draadlagen en/of groen water aanwezig is.

Na een 4tal maand zullen de jongen 2a3cm zijn en kan de cyclus opnieuw beginnen. 


Als je meer wil weten over de verschillende (kweek)varianten, bezoek dan ook eens onze Encyclopedie pagina